Wednesday, 23 November 2016

Ratusan lari ke BangladeshPELARIAN Rohingya menunggu untuk memasuki Kem Pelarian Kutupalang di Cox’s Bazar, Bangladesh. - Reuters

Agensi
Dhaka: Beratus-ratus etnik Rohingya tiba di Bangladesh selepas melarikan diri dari keganasan di Rakhine, Myanmar, membawa bersama mereka cerita mengenai kekejaman tentera negara itu yang membunuh penduduk dan membakar kampung.

Dalam pada itu, Bangladesh berkata, ia menghalang ratusan lagi masyarakat berkenaan walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) merayu Dhaka membuka sempadannya selepas 30,000 etnik itu kehilangan tempat tinggal akibat keganasan tentera Myanmar dan pengganas Buddha di Rakhine.

Tentera Bangladesh meningkatkan rondaan di sepanjang 237 kilometer sempadannya dengan Myanmar.

Bagaimanapun, pemimpin komuniti Rohingya berkata, kira-kira 1,000 orang berjaya memasuki negara itu.

Kebanyakannya yang berlindung di kem yang disediakan untuk 32,000 pelarian Rohingya berdaftar yang sudah sedia ada di timur Bangladesh, bimbang mereka akan diusir jika ditemui pihak berkuasa.

Mohammad Amin, 17, berkata, dia dan 15 yang lain melarikan diri dari kampung mereka di Rakhine lima hari lalu dan tiba di Bangladesh dengan berenang merentasi Sungai Naf yang memisahkan kedua-dua negara.

“Tentera Myanmar membunuh bapa dan abang saya. Saya bersembunyi di sebuah bukit kemudian berjalan sebelum berenang merentasi sungai dan berlindung di sebuah masjid di Bangladesh,” katanya menerusi telefon.

“Di kampung saya dan kawasan berhampiran, saya hanya melihat rumah dibakar. Saya tidak tahu apa yang berlaku pada ibu dan adik perempuan saya,” katanya.

Zohra Khatun, 25, tiba di Bangladesh bersama tujuh anaknya selepas kampung mereka musnah dibakar tentera Myanmar. Mereka kini dibantu seorang saudara yang berada di kem pelarian di Bangladesh.

“Kami menanti dua hari sebelum berpeluang menyeberang sungai untuk tiba di sini,” kata Khatun menerusi telefon.

Seorang lagi pemimpin masyarakat berkata, 500 orang berlindung di dua kem pelarian Rohingya lain di kawasan itu.

Selain membunuh Rohingya dan membakar rumah mereka di Rakhine, tentera Myanmar juga dilapor memperkosa wanita etnik itu selepas mereka melancarkan operasi, kononnya untuk memburu pengganas di negeri itu September lalu.

“Kami mendengar pelbagai cerita menggerunkan daripada mereka. Sebahagian mereka terpaksa merasuah pegawai untuk memasuki sempadan Bangladesh,” kata seorang petugas hak asasi manusia yang melawat kem pelarian di Bangladesh.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 November 2016 @ 9:20 AM

No comments:

Post a Comment