Tuesday, 29 November 2016

68 tahun masih bisu isu Rohingya


SITI NADIAH AHMAD ZAMLUS
29 NOVEMBER 2016
Sani Araby Al-Kahery

Sani Araby Al-Kahery
GEORGETOWN - Dunia masih bisu terhadap isu Rohingya walaupun ia sudah berlarutan lebih 68 tahun lamanya, demikian tegas Pengarah Strategik & Korporat Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Sani Araby Al-Kahery.

Menurutnya, lebih memalukan apabila negara-negara Asean tidak mengambil sebarang tindakan terhadap kerakusan yang dilakukan Myanmar terhadap etnik berkenaan.

"Hari ini kita menjadi saksi kepada sejarah yang mana ianya terpaksa dibayar dengan darah dan air mata, adakah kita hanya mahu diamkan perkara ini.

[ARTIKEL BERKAITAN: Malaysia tak mampu sendirian selesai isu Rohingya]

"Jika dahulu bukti mengenai kekejaman terhadap Rohingya boleh dikatakan begitu susah untuk didapati, namun sekarang bukan setakat gambar, video pun kita boleh perolehi, tetapi hakikatnya dunia tetap membisu," katanya kepada Sinar Harian.

Sani yang juga Duta Kemanusiaan OIC Gaza mendakwa, penindasan terhadap etnik Rohingya sama seperti yang berlaku di Gaza.

"Kita tidak nafikan, mungkin Rohingya adalah Gaza kedua, sama seperti Gaza, etnik Rohingya turut terkepung di bumi sendiri.

"Ia berlaku bila mana Bangladesh tidak membenarkan etnik Rohingya memasuki kawasan mereka dan apabila ada yang terlepas masuk ke kawasan mereka, mereka kemudiannya dihantar pulang.

"Bila tiba di Myanmar mereka pula ditembak, ke mana lagi mereka hendak lari?, jika ke Thailand, Thailand pun turut tidak membenarkan pelarian Rohingya ke sana, jadi mereka memang sama seperti Gaza, terkepung dan menanti masa," katanya.

Malah Sani yang turut aktif dalam bidang kerja sukarelawan sedih dengan nasib yang menimpa  Rohingya.

Beliau kecewa apabila badan-badan yang lebih besar seperti Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan United Nation (UN) tidak mengambil langkah proaktif.

Sebaliknya lebih banyak badan bukan kerajaan (NGO) yang mengorak langkah ke depan.

"Tetapi sampai bila NGO sahaja hendak membangkitkan isu ini?, malah lebih sedih apabila ia dijadikan isu bermusim.

"Dari dulu hingga sekarang tidak ada penyelesaian, mungkin sekarang ia heboh, kemudiannya senyap sunyi dan kemudian beberapa bulan akan datang ia kembali menjadi perbualan di media sosial," katanya.

Mapim sehingga harini masih meneruskan misi mencari dan menyelamat pelarian Rohingya.

Sehingga kini terdapat tiga buah sekolah bagi membantu anak Rohingya mendapat pelajaran dengan baik.

Jelas Sani, Mapim mahu anak-anak yang menjadi mangsa kezaliman ini kembali bangkit.

"Kita tidak dapat memberikan mereka senjata namun kita boleh berikan mereka ilmu yang mana akan mengubah kehidupan bangsa mereka ke arah yang lebih baik.

"Begitu juga kami bekerjsama dengan NGO dari China yang mana akan memberikan kursus kepada etnik ini dalam bidanh ternakan ayam dan juga perladangan.

"Malah kami juga mencari pelarian ini sekiranya terdapat khabar angin bahawa mereka dalam pelarian melalui perairan pantai dan sebagainya," katanya.

No comments:

Post a Comment