Friday, 25 November 2016

Malaysia minta kerajaan Myanmar segera tangani keganasan di Rakhine


25 November 2016 5:55 PM

Rakyat Rohingya di Malaysia berarak secara aman ke kedutaan Mynmar di ibu negara

 Rakyat Rohingya di Malaysia berarak secara aman ke kedutaan Mynmar di ibu negara
Sebahagian umat Islam bersama ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan rakyat Rohingya di Malaysia berarak secara aman ke kedutaan Mynmar di ibu negara hari ini sebagai menyatakan protes kekejaman yang dilakukan terhadap etnik Rohingya. - GAMBAR/UTUSAN ONLINE/ZAINI HUSIN
PUTRAJAYA 25 Nov. - Malaysia menyeru kerajaan Myanmar supaya mengambil tindakan perlu bagi menangani penghapusan etnik yang didakwa berlaku di Rakhine, sebuah negeri di utara negara itu.

Kementerian Luar Malaysia berkata, ia akan memanggil duta besar Myanmar di Malaysia untuk menghadap bagi menyampaikan kegusaran Kerajaan Malaysia tentang isu itu.

Katanya, Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman pula akan mengadakan perjumpaan dengan Kaunselor Negara dan Menteri Luar Myanmar, Daw Aung San Suu Kyi dalam tempoh secepat mungkin.

"Malaysia menyeru semua pihak yang terlibat dalam keganasan terbaru supaya mengelak daripada mengambil sebarang tindakan yang boleh memburukkan lagi keadaan," kata kementerian itu dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut kenyataan itu, Malaysia mengutuk keganasan dahsyat yang berlaku di Rakhine sejak beberapa bulan lepas dan mengorbankan nyawa mereka yang tidak bersalah serta menyebabkan banyak penduduk terpaksa melarikan diri dari kampung halaman masing-masing.- BERNAMA

No comments:

Post a Comment