Tuesday, 10 November 2015

NLD kuasai PRU Myanmar


WARTAWAN SINAR HARIAN
10 NOVEMBER 2015

NLD kuasai PRU Myanmar

NLD kuasai PRU Myanmar Penyokong NLD bersorak selepas mendengar keputusan pertama yang memihak kepada parti itu di Yangon, semalam. Foto: AFP

YANGON - MYANMAR. Parti pembangkang Myanmar pimpinan Aung San Suu Kyi dijangka mencatat kemenangan bersejarah dalam pilihan raya umum negara itu, apabila memenangi 15 daripada 16 kerusi dalam keputusan awal yang diumumkan semalam.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tin Aye berkata, parti Liga Demokrasi bagi Kebangsaan (NLD) turut memenangi tiga kerusi Parlimen serantau.

Sementara itu, jurucakap NLD Win Htein mendakwa parti itu telah memenangi lebih 70 peratus daripada kerusi Parlimen yang dipertandingkan.

Jumlah itu katanya cukup bagi NLD membentuk sebuah kerajaan.

Pada masa sama, Suu Kyi memberi isyarat kemenangan partinya bagaimanapun, beliau menggesa supaya penyokongnya tidak mencetuskan provokasi kepada pihak lawan.

"Belum ada keputusan yang sah tetapi rakyat sudah tahu apa yang sebenarnya telah berlaku.

"Apa pun, saya minta semua bertenang kerana belum masanya untuk meraikan kemenangan," kata pemenang Hadiah Nobel Keamanan itu.

Sebelum itu, parti pemerintah, Parti Kesatuan Pembangunan dan Solidariti (USDP) menerusi pemangku pengerusinya Htay Oo mengaku kalah kepada NLD dan bersedia menerima keputusan pilihan raya berkenaan, menurut laporan CNN.

No comments:

Post a Comment