Tuesday, 10 January 2017

Pelampau agama sekat sambutan Maulidur Rasul di Myanmar


Ads by Kiosked

ORANG Islam Myanmar meninggalkan dewan YMCA selepas kumpulan nasionalis Buddha menghalang sambutan Maulidur Rasul di Yangon kelmarin. - AFP

YANGON – Kumpulan nasionalis Buddha bertindak menghalang sambutan Maulidur Rasul kelmarin, kata beberapa saksi dan pe­nganjur ketika ketegangan agama memuncak berhubung kempen ketenteraan berdarah terhadap etnik Islam Rohingya di Negeri Rakhine.

Berpuluh-puluh orang yang diketuai beberapa sami Buddha berarak ke bangunan YMCA di Yangon untuk menutup majlis yang diadakan bagi meraikan kelahiran Nabi Muhammad.

“Kami mengadakan sambutan ini sepanjang hidup saya. Perbuatan mereka adalah serangan ke atas kebebasan beragama,” kata Setiausaha Pertubuhan Ulama Islam, Kyaw Nyein.

“Sami-sami ini cuba menghalang majlis berkenaan tanpa menyatakan apa kesalahan kami. Kenapa pihak berkuasa tidak bertindak?,” tambahnya.

Menurut beberapa saksi, sami-sami itu menceroboh sambutan tersebut dan menuntut supaya majlis itu dihentikan.

Pihak polis yang tiba tidak lama kemudian tidak bertindak untuk menghalang kumpulan tersebut.

Penganjur majlis itu, Tin Maung Win berkata, golongan nasionalis Buddha cuba menghasut kebencian terhadap kerajaan yang diterajui parti NLD pimpinan Aung San Suu Kyi.

Katanya, pelampau-pelampau agama menyokong parti USDP yang disokong tentera dan melihat kerajaan baharu sebagai terlalu berlembut dengan orang Islam. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=0110&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4VMy6MmXn
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment