Wednesday, 28 August 2013

Sebahagian daripada kemusnahan selepas serangan pelampau BuddhaSebahagian daripada kemusnahan selepas serangan pelampau Buddha ke atas rumah-rumah dan kedai-kedai penduduk Muslim Rohingya di Barat Laut Myanmar pada 24/8/2013 yang lepas.
 Dalam kejadian itu beratus-ratus pelampau Buddha yang diketuai oleh beberapa orang sami telah menyerang kejiranan itu dengan membawa kayu dan pedang untuk mengusir penduduk kampung, dan kemudiannya membakar dan memusnahkan segala harta milik mereka. Serangan ini adalah rentetan dari khabar yang mengaitkan salah seorang pemuda dari minoriti Rohingya telah terlibat dengan kes gangguan seksual terhadap seorang wanita Buddha.

Tuesday, 27 August 2013

Ratusan hilang tempat kediaman


Yangon: Beratus-ratus penduduk Islam terpaksa berlindung sementara di sebuah sekolah selepas kediaman dan premis perniagaan mereka dibakar pelampau Buddha dalam keganasan agama terbaru di Myanmar.

“Api hanya padam selepas hujan lebat awal pagi tadi (semalam) kata wakil rakyat pembangkang dari Parti Liga Kebangsaan Untuk Demokrasi, Myint Naing.


Menurutnya, kira-kira 1.000 pelampau Buddha merusuh perkampungan Islam di Kanbalu di wilayah Sagaing, membakar harta benda dan menyerang kenderaan penyelamat.

Kira-kira 160 lelaki dan 158 wanita yang kehilangan tempat tinggal berlindung di sebuah sekolah selepas kekacauan itu yang menurutnya mengejutkan komuniti tempatan.


“Selama ini mereka hidup aman dan ini kali pertama mereka menyaksikan keganasan.” kata Myint Naing.


Ini kali pertama keganasan anti-Islam berlaku di wilayah Sagaing.

Akhbar New Light of Myanmar berkata, keadaan kembali normal pagi semalam dan pihak berkuasa berusaha membuka khemah untuk mereka yang kehilangan tempat tinggal. Tidak ada laporan mengenai kecederaan atau kematian diterima.


Menurut akhbar berkenaan, 12 orang ditahan berkait dengan kejadian itu yang bermula selepas seorang lelaki Islam dituduh cuba memperkosa seorang wanita Buddha malam Sabtu lalu.

Sekumpulan 150 orang dan tiga sami Buddha berkumpul di balai polis tempatan, menuntut supaya lelaki itu diserahkan kepada mereka.


Apabila tuntutan mereka ditolak, kumpulan berkenaan menyerang harta benda milik penduduk Islam di kawasan itu sebelum lebih ramai pelampau Buddha menyertai keganasan berkenaan.


Keganasan agama di Myanmar yang bermula di barat negara itu tahun lalu sudah meragut 250 nyawa dan menyebabkan lebih 140,000 hilang tempat tinggal.


Kekacauan itu merebak ke bahagian lain tahun ini.


Pasukan keselamatan yang satu ketika digeruni terbukti tidak mampu untuk menangani kekacauan itu. Kumpulan hak asasi mendakwa mereka secara aktif bersekongkol dengan pelampau yang diketuai sami berfahaman radikal. - AFP

Monday, 26 August 2013

Etnik Rohingya diserang lagi


26 Ogos 2013


YANGON - MYAMARKira-kira 1,000 etnik Buddha bertindak menyerang premis serta kediaman masyarakat Islam Rohingya di barat laut Myanmar, kelmarin.

Jurucakap polis berkata, serangan di bandar Kanbalu menyebabkan tujuh premis perniagaan masyarakat Islam dan 15 kediaman musnah dibakar.

"Penyerang bertindak sedemikian untuk menggesa pihak berkuasa menahan lelaki Islam yang didakwa cuba merogol wanita Buddha," katanya dalam laporan PressTV.

Saksi memberitahu, pihak polis cuba menyuraikan kemarahan penyerang tetapi gagal menghalang kemusnahan. Serangan terbaru itu berlaku selepas empat hari wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Myanmar, Tomas Ojea Quintana, diserang oleh sekumpulan etnik Buddha di tengah Myanmar.

Mac lalu, satu gelombang anti-Islam dilancarkan oleh etnik Buddha yang membunuh lebih 40 orang dan ratusan kediaman dibakar selain ribuan penduduk melarikan diri di Meikhtila.

Setakat ini, masyarakat Islam Rohingya menjadi sasaran perusuh membabitkan keganasan serupa menyebabkan lebih 200 orang terbunuh di Rakhine dalam 2012.

Keganasan agama kembali tercetusPENDUDUK Islam Myanmar berkumpul untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri di Yangon pada 9 Ogos lalu.


YANGON - Keganasan agama baharu meletus di barat laut Myanmar lewat kelmarin apabila sekumpulan penganut Buddha bertindak membakar berpuluh-puluh kediaman dan kedai susulan khabar angin bahawa seorang gadis telah dicabul oleh lelaki Islam.
Setakat ini masih belum ada laporan berhubung angka kecederaan dalam serangan tersebut.
Sami Buddha radikal Myanmar, Wirathu memberitahu di laman Facebooknya bahawa beratus-ratus orang terlibat dalam kekacauan itu di pinggir bandar Kantbalu.
Wirathu yang kerap mengecam agama Islam dilihat sebagai antara penyumbang kepada peningkatan keganasan agama di Myanmar.
Kekacauan bermula apabila sekumpulan penduduk mengepung sebuah balai polis untuk menuntut agar suspek kes cabul itu diserahkan kepada mereka.
Apabila polis enggan berbuat demikian, mereka mula membakar beberapa bangunan di sekitarnya.
Seorang pegawai polis berkata, sekitar 35 buah rumah dan 12 kedai dengan kebanyakannya milik orang Islam musnah sebelum ketenteraman dapat dipulihkan.
Myanmar yang dihuni oleh 60 juta penduduk dengan majoritinya beragama Buddha dilanda keganasan agama sejak junta tentera menyerahkan kuasa kepada kerajaan awam pada 2011.
Lebih 250 orang terbunuh setakat ini dengan sebahagian besar adalah orang Islam manakala 140,000 lagi terpaksa meninggalkan kampung halaman mereka.
Kekacauan agama itu bermula tahun lalu di negeri Rakhine, barat Myanmar. Penduduk beragama Buddha di negeri itu menuduh etnik Islam Rohingya memasuki Myanmar secara haram dan menceroboh tanah milik mereka.
Keganasan agama itu kemudian merebak ke beberapa negeri lain di Myanmar pada awal tahun ini. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0826&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2d4GneXDW 
Hakcipta terpelihara 

Wednesday, 21 August 2013

Tahanan Rohingya larikan diri

Tahanan Rohingya larikan diri: "BANGKOK 20 Ogos - Berpuluh-puluh etnik Rohingya Myanmar melarikan diri dari pusat tahanan imigresen di Thailand hari ini ketika kumpulan hak asasi manusia menggesa kesemua mereka dibebaskan.

Kira-kira 87 etnik Rohingya itu meloloskan diri dari tahanan di Sadao, selatan Thai, yang menempatkan 137 pencari suaka politik.

Menurut laporan media tempatan, mereka menebuk lubang di siling dan memanjatnya menggunakan tali yang dibuat daripada kain.

Seorang komander polis di wilayah Songkhla, Suwit Choensiri berkata, pihak berkuasa kini sedang melancarkan operasi mencari dan setakat ini telah berjaya menahan dua daripadanya. - AFP"

'via Blog this'

Sunday, 18 August 2013

Thailand gesa Myammar 'ambil' pelarian Rohingya

Surapong Tovichakchaikul
Surapong Tovichakchaikul


BANGKOK - Thailand hari ini menggesa Myanmar untuk membawa pulang beberapa pelarian Rohingya yang memasuki negara itu secara tidak sah sejak beberapa bulan lalu.

Menteri Luarnya, Surapong Tovichakchaikul berkata, beliau mahu rakan sejawatannya dari Myanmar, Wunna Maung Lwin itu mengambil langkah-langkah tertentu bagi menghantar pulang kira-kira 1,700 pelarian Rohingya yang melarikan diri dari berperang di negeri Rakhine.

Pelarian tersebut  berlabuh di Laut Andaman dan mendarat di pantai wilayah Selatan Thailand sejak awal tahun ini.

Thailand mengutarakan saranan tersebut selepas 261 pelarian Rohingya yang ditahan untuk dihantar pulang ke Myanmar melarikan diri dari tahanan di Pejabat Imigresen Thailand di Pang-nga

Pada masa sama, Surapong juga memberitahu beliau akan bertemu dengan wakil-wakil Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi mencadangkan bantuan agensi antarabangsa kepada Myanmar bagi menjaga penduduk Islam Rohingnya di negara itu.

Selain itu, mereka juga akan berusaha mencari negara ketiga buat penduduk Myanmar bagi membolehkan menetap di sana.

Suropang menambah Kementerian Dalam Negeri Thailand juga akan bekerjasama dengan polis dan imigresen bagi menyediakan tempat tinggal sementara untuk pelarian Rohingya.

Namun katanya, Thailand tidak mempunyai dasar untuk memberikan tempat tinggal tetap kepada pelarian Rohingya yang melarikan dari kekejaman etnik di barat Myanmar itu.

Sebaliknya mereka hanya boleh memberi tempat tinggal sementara di wilayah Thailand atas dasar kemanusiaan.

Sunday, 11 August 2013

rohinya


‪#‎Share‬ ‪#‎Photonews‬ - Burmese "Hlun Htaine" (security forces) attacked ‪#‎Rohingya‬as they were celebrating first day of Eid (9Aug2013) in one of Akyab IDP camps. 8 Rohingya killed and 10 injured badly. PLS share it and let the world act against these inhumanity and question Burmese government.

Saturday, 10 August 2013

Para Mujahidin akhirnya menjawab tantangan Buddist Burma.


 Para Mujahidin akhirnya menjawab tantangan Buddist Burma.

Allahu Akbar

Hari ini mujahidin memulai membuat perhitungan dengan menyerang tempat atau komunitas biksu berkumpul, dan mereka menyatakan perang terbuka, dan Allahu Akbar Biksu pengecut yang bisanya mengeroyok kini keok, dilaporkan puluhan biksu tewas dan ratusan luka luka parah atas sabetan pedang dan senjata yang ditimpakan mujahidin atas biksu burma.

doakan mujahidin di burma dan di dunia khususnya

teriakkan TAKBIRRR.... MALAM INI INSYAALLAH MUJAHIDIN AKAN PERANG DENGAN APARAT SETEMPAT..

TAKBIRRRRRR

TAKBIRRRRRR


Sumber: حملة نصرة لأهلنا في بورما


لاحولا ولاقوة الابالله
حسبنا الله ونعم الوكيل


“Hancurnya dunia lebih ringan di sisi Allah dibandingkan dengan terbunuhnya seorang muslim” (HR. Tirmidzi 1395, shahih)

"Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim lainnya, (dia) tidak menzaliminya dan mengabaikannya, tidak mendustakannya dan tidak menghinanya" (HR. Muslim)

"Menyelamatkan Seorang Muslimin adalah kewajiban, jika mampu namun tidak memperdulikannya maka akan di adzab di Akhirat" (HR. Bukhari)

Tuesday, 6 August 2013

Letupan 'balas jeritan Rohingya'

Letupan 'balas  jeritan Rohingya'ANGGOTA polis bersenjata mengawal perkarangan kuil Buddha Ekayana di Jakarta selepas sebutir bom berketumpatan rendah, mengandungi kepingan dan bebola besi, meletup lewat kelmarin, mencederakan seorang, menurut polis. Bom diletak dalam kuil Buddha bersama kata-kata motif serangan

Jakarta: Sebutir bom yang meletup di sebuah kuil Buddha di ibu kota ini turut berserta mesej dengan kata-kata 'kami membalas jeritan penduduk Rohingya.'
Jelas, ia adalah luahan kemarahan terbaru di Indonesia berkaitan nasib beribu-ribu penduduk Islam Rohingya, yang melarikan diri daripada keganasan di Myanmar, negara majoriti pengikut Buddha.

Pengeboman itu adalah satu provokasi untuk melaga-lagakan penduduk Islam dan Buddha" Suryadharma Ali, Menteri Hal Ehwal Agama Indonesia

Bom itu berketumpatan rendah, mengandungi kepingan dan bebola besi, meletup lewat kelmarin dalam kuil Buddha Ekayana ketika ratusan orang sedang berdoa, menyebabkan seorang cedera di tangan dan kaki.

Kerosakan kecil

Bom kedua juga diletupkan namun hanya mengeluarkan asap dan tidak meletup, menurut polis. Serangan itu hanya menyebabkan kerosakan minimum.

Pegawai kuil, Ponijan Liaw memberitahu, rakaman CCTV menunjukkan seorang lelaki berbaju putih memasuki kuil dan meletakkan dua bungkusan hijau bersebelahan dua pintu sebelum berlalu. Letupan berlaku sejurus selepas itu, katanya.
Satu daripada bungkusan bertulis perkataan ‘kami membalas jeritan penduduk Rohingya’, kata Liaw sambil menambah rakaman itu diserahkan kepada polis.

Jurucakap polis nasional, Ronny Sompie berkata pihak berkuasa masih menyiasat motif di sebalik serangan dan tidak dapat mengulas siapa bertanggungjawab.

Menteri Hal Ehwal Agama, Suryadharma Ali berkata, pengeboman itu ‘adalah satu provokasi untuk melaga-lagakan penduduk Islam dan Buddha.’

“Saya pasti penduduk Islam dan Buddha tidak terpengaruh. Hubungan antara mereka adalah baik dan setakat yang saya tahu, tidak pernah berlaku konflik antara penduduk Islam dan Buddha di Indonesia.”

Ganggu keamanan Ramadan 

Menteri Keselamatan, Djoko Suyanto mengutuk penjenayah kerana merosakkan ‘keamanan Ramadan’ yang bakal berakhir minggu ini dengan sambutan Aidilfitri.

“Pasukan keselamatan diarahkan segera memburu dan menahan penjenayah,” tambahnya.

Mei lalu, polis menggagalkan komplot mengebom kedutaan Myanmar di ibu kota ini oleh puak Islam tegar ketika kemarahan memuncak berhubung nasib penduduk Islam Rohingya.

Beberapa keganasan agama di Myanmar menggoyahkan keyakinan antarabangsa berhubung perubahan politik dramatik negara itu ketika ia muncul selepas berdekad dalam pemerintahan tentera. - AFP

Rohingya‬

‪#‎ANA‬ ‪#‎Rohingya‬ news - A bomb that exploded at a Buddhist temple in the Indonesian capital Jakarta bore the words “we are responding to the screams of the Rohingyas”, the place of worship said Monday.

Kumpulan punk Myanmar selar sami hasut keganasan

ANGGOTA-ANGGOTA Rebel Riot mengagihkan makanan kepada orang gelandangan di Yangon Myanmar pada 1 Julai lalu.


YANGON - Pengikut muzik punk rock di Myanmar bukan sahaja memecah tradisi dengan penampilan ranggi seperti rambut merah jambu, jaket kulit dan tatu tengkorak.
Namun, keberanian mereka mendedahkan perbuatan sami Buddha seperti Wirathu yang menghasut keganasan ke atas orang Islam turut menongkah arus di negara itu.
Kumpulan muzik punk lantang memperjuangkan isu tersebut dalam lagu mereka ketika orang ramai terus mendiamkan diri.
"Jika mereka sami sebenar, saya akan berdiam diri tetapi mereka bukan sami (dalam erti kata sebenarnya)," kata penyanyi kumpulan punk rock Rebel Riot, Kyaw Kyaw.
Ungkapan itu terkandung dalam lirik lagu baharu mereka yang mengecam sikap hipokrit dalam beragama dan gerakan anti-Islam 969 di Myanmar.
Kumpulan sami Buddha radikal menjadi dalang kempen berdarah terhadap orang Islam di negara yang mempunyai 60 juta penduduk itu.
Namun, tidak ramai yang berani menegur atau mencabar mereka di Myanmar.
Bagi penduduk negara itu, agama Buddha sudah sinonim dengan orang Myanmar dengan perbuatan menegur golongan sami pula dianggap biadap.
Selain itu, ramai penduduk negara itu percaya dakyah bahawa orang Islam, terutamanya etnik Rohingnya mengancam budaya dan tradisi mereka.
"Orang ramai sepatutnya kembali kepada ajaran Buddha. Adakah sikap kejam sebegitu yang Buddha mahukan?" kata penyanyi kumpulan No U Turn, Ye Ngwe Soe.
No U Turn merupakan kumpulan punk rock paling popular di Myanmar.
Ngwe Soe mencipta lagu baharu mereka, Human Wars selepas insiden keganasan terhadap etnik Islam Rohingya di Negeri Rakhine yang merebak ke beberapa kawasan lain.
"Apabila saya berada di beberapa kawasan bandar, saya terdengar orang ramai berkata bahawa 969 bencikan orang Islam dan bersikap ganas terhadap mereka. Ini sepatutnya tidak berlaku," kata Ngwe Soe.
Menurutnya, kumpulan punck rock juga tidak takut dengan ancaman pihak berkuasa yang mahu menghumban mereka ke dalam penjara.
Selain mengkritik sami Buddha, kumpulan-kumpulan punck rock di Myanmar turut menyanyikan lagu tentang keganasan tentera dan sikap haloba ahli politik negara itu.
"Mereka boleh menangkap kami, kami tidak peduli," kata penyanyi Rebel Riot, Kyaw-Kyaw.
"Namun, kami tetap akan luahkan minda kami," tambahnya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0806&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2bAufT0LG 
Hakcipta terpelihara 

Saturday, 3 August 2013

Kabar dari Burma

Kabar dari Burma:

Ini adalah foto salah seorang alim dari ulama' Islam di Burma yang diperlakukan dengan perlakuan kejam dan biadab oleh kaum kafir laknatullah Burma! sang alim yang malang ini diikat kedua belah kakinya, lalu diseret dengan mobil sehingga menjemput syahid! Insya Allah...

Hasbunallah wanikmal wakkiil, nikmal maulaa wanikman nashir..

Mana kalian wahai penguasa-penguasa yang katanya muslim? apakah kalian hanya bisa diam dan berdoa saja tanpa membela saudara-saudara kami di Burma dan Arakan?

Innalillahi waa inna ilaihi rojiun...Kabar dari Burma: Ini adalah foto salah seorang alim dari ulama' Islam di Burma yang diperlakukan dengan perlakuan kejam dan biadab oleh kaum kafir laknatullah Burma! sang alim yang malang ini diikat kedua belah kakinya, lalu diseret dengan mobil sehingga menjemput syahid! Insya Allah... Hasbunallah wanikmal wakkiil, nikmal maulaa wanikman nashir.. Mana kalian wahai penguasa-penguasa yang katanya muslim? apakah kalian hanya bisa diam dan berdoa saja tanpa membela saudara-saudara kami di Burma dan Arakan? Innalillahi waa inna ilaihi rojiun...

‪#‎Rohingya‬

‪#‎ANA‬ ‪#‎PhotoNews‬ - Global ‪#‎Rohingya‬ Center (GRC) managed to slaughter 10 cows and distributed meat among 419 families staying in Shilkhali and Damsi camps in Arakan. 20,000 kyat for each family were also distributed in the camps.

Friday, 2 August 2013

14 pelarian Rohingya didakwaMEDAN -INDONESIA, Seramai 14 pelarian Rohingya dari Myanmar didakwa terlibat dengan pergaduhan di pusat tahanan Indonesia hingga menyebabkan lapan nelayan maut, 5 April lalu.

Kesemua tertuduh dibicarakan di mahkamah di Medan, wilayah Sumatera Utara dan berhadapan tuduhan melakukan serangan beramai-ramai dan penderaan yang boleh dihukum penjara 12 tahun.

Menurut pihak berkuasa kepada AP, pergaduhan itu tercetus selepas mereka berang dengan tindakan biadab kumpulan nelayan tersebut yang melakukan serangan seksual ke atas seorang wanita Rohingya.

Awal bulan lalu, tiga remaja Rohingya dibebaskan selepas mahkamah mendapati bukti tidak mencukupi untuk mendakwa mereka terlibat dalam pergaduhan itu.